Vivacomex - e-shop  |  Recepty

Jasmínová rýže- příprava v obyčejném hrnci

Rýži propláchneme ve vlažné vodě pouze jednou, necháme vody odkapat, pak nasypeme přímo do hrnce s vařící vodou (poměr: 1 odměrka rýže/1,5 odměrky vody nebo vodu necháme zhruba 1-1,5cm nad rýži), vaříme ve varu na mírném ohni 5-7 minut, a pak do trouby vyhřáté na  170°C-200°C, pod pokličkou, dáme na 15-20 minut. Před podáním rýži důkladně promícháme.

Náš tip: Správně vařená jasmínová rýže  je trochu lepkavá. Jestli máte rádi sypkou, uberte vody nebo přebytečnou vodu slijte !

Jasmínová rýže - Návod k vaření v hrnci na vaření rýže

  1. Vysypte 3 šálky rýže ( porce pro rodinu se 4 lidí)  do nádobí vyjmutého z hrnce na vaření rýže.
  2. Rýži propláchněte jen jednou .
  3. Do nádobí přidejte 3,6 šálků pitné vody ( 1,2 šálků vody za 1 šálek rýže).
  4. Umístěte nádobí s rýží zpátky do hrnce na vaření rýže, uzavřete víčko a zapněte hrnec. Po dobu vaření nezvedejte víčko ani nezamíchejte s rýží.
  5. Až bude rýže  uvařená, rýži promíchejte plastovou lžící, poté dopřejte rýže dojít jestě 5 minut a naservíruje horkou.

Smažené „jarní“ závitky – Nem rán

Recept na vietnamské smažené závitky – nem rán. Suroviny není problém v Čechách sehnat a pokud stále uvažujete, zda si nějaké vietnamské jídlo uvařit či nikoliv, tak tohle Vám určitě doporučujeme zkusit.

Suroviny:

  • 300g mletého vepřového masa (popř. důkladně posekané krkovice)
  • 20g skleněných nudlí – miến
  • 4-5 jidášových uch
  • 36 rýžových papírů určených pro závitky o průměru 18-20 cm (bánh đa nem)
  • 150g pěkně oloupaných a čerstvých krevet (není podmínkou)
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 2 kedlubny
  • 1 větší mrkev
  • Pepř
  • Rybí omáčka (velmi důležitá ingredience)
  • Glutaman sodný
  • Fritovací olej

K dochucení použijeme:

  • Pepř
  • česnek
  • chilli papričky
  • cukr
  • ocet
  • rybí omáčka
  • koriandr
  • hlávkový salát
  • a rýžové nudle – bún

Jak na přípravu

V lehce slané vodě vymácháme oloupané krevety, osušíme je a poté nameleme.

Skleněné nudle, a sušené houby jidášovo ucho, každá ingredience zvlášť, vložíme do teplé vody. Když dostatečně změknou, tak je pokrájejte na krátké stroužky a nudličky cca 2cm. Kedlubny a mrkev nakrájejte na krátké nudličky cca 2cm. Cibuli nakrájejte na drobno.

Všechny připravené ingredience smíchejte dohromady s vepřovým mletým masem. Osolte přiměřeně, přidejte polévkovou lžíci rybí omáčky špetku glutaman sodný. Po důkladném promíchaní přidejte vejce, pepř a následně ze všeho vytvořte náplň, kterou budete závitky plnit.

Rýžový papír namáčejte do vody, nechte vykapat zbytek vody a pokládejte na mělký talíř. (můj tip: místo vody používejte pivo. Závitky budou vypadat zlatavější a křupavější). Na každý závitek použijte vrchovatou polévkovou lžíci náplně. Papír po stranách přeložte k sobě a urolujte závitek o délce 7-8 cm.

Závitky smažte na rozpáleném oleji, dokud nejsou zlaté a křupavé.

Horké závitky můžete před servírováním rozstřihnout na přiměřené kousky. Podávejte je s čerstvou zeleninou, dlouhými rýžovými nudlemi a omáčkou (nejlépe mix rybí omáčky, octu, česneku, nakrájených chilli papriček, cukru a vody)

Jedlý rýžový papír

Jedlý rýžový papír

Skleněné nudle

Skleněné nudle

Kuřecí phở s rýžovými nudlemi

Phở gà či chcete-li vietnamská kuřecí polévka je jedním z nejznámějších vietnamských jídel. Je oblíbená zejména v severní části Vietnamu. V jižněji položených oblastech ji samozřejmě najdete také, ale není tam rozšířena tak hojně. Připravuje se podobně jako ostatní phở. Pokud byste rádi poznali její nezaměnitelnou chuť, tak se budete muset vypravit do Hanoje. Ti z Vás, kteří se tam zrovna nechystají se ji mohou pokusit uvařit doma podle tohoto receptu.

 

Suroviny:

  • 400g kuřecích stehen (případně slepičích)
  • 1 kuřecí krk, 2 kuřecí křidélka a 2 kuřecí pařátky
  • 1000g vepřových kostí
  • 50g sušených a dobře promytých krevet (není podmínkou)
  • 1000g rýžových nudlí (Bánh phở thái) nebo 400g dehydratovaných rýžových nudlí (Bánh phở khô)
  • 1 cibule, opékané na ohni a oloupané
  • 1 kus zázvoru, také opékáme na ohni
  • 3 litry vody
  • Cukr
  • Sůl
  • Glutaman sodný

K dochucení můžete použít:

  • vietnamskou rybí omáčku (Nước mắm)
  • chilli omáčku resp.chilli papričky (Ớt tươi)
  • Jarní cibulku
  • Koriandr
  • Culantro (mexický koriandr)
  • citron, limetku
  • ocet

Příprava

Dobře promyjte vepřové kosti a dejte je do hrnce lehce povařit. Poté je vyjměte a hrnec vyčistěte. Kosti znovu promyjte, vraťte je do hrnce, nalijte vodu a dejte je pozvolna vařit.

V druhém hrnci uvařte všechno kuřecí maso. Když je dostatečně měkké tak ho vytáhněte, nechte chvíli schladnout a maso oddělte od kostí a nakrájejte napříč vlákny. Vše si připravte stranou.

Dále opečenou cibuli a zázvor a společně s krevetami přidejte do hrnce s vepřovými kostmi. Vše pozvolna vařte dokud vám tuk nestoupne na povrch.

Když jste si jistí, že je vše připravené, tak vývar sceďtě do jiného hrnce. Předtím než phở budete servírovat, tak smíchejte oba dva vývary dohromady. Dochucujte solí, cukrem, glutamanem sodným (doporučený poměr 1:1:1). Nezapomeňte vše nakonec dochutit rybí omáčkou.

Na závěr umyjte a nakrájejte nať jarní cibulky, koriandr, culantro. Rýžové nudle přelijte horkou vodou popřípadě povařte, zamíchejte a sceďte.

Do misky vložte nejprve nudle, na mě poklaďte nakrájené maso, koriandr, culantro, jarní cibulku a vše zalijte horkým vývarem.

Phở si v misce můžete dochutit rybí omáčkou, chilli, citronem či octem.

Phở s vařeným hovězím masem

Hovězí phở neboli vietnamská nudlová polévka s vařeným hovězím masem je jedna ze známých phở, kterou můžete ve Vietnamu ochutnat či se ji pokusit uvařit sami doma. Ve Vietnamu je oblíbenější na jihu a často je dochucována různými přísadami. Patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji připravovaná jídla – společně s kuřecí polévkou. Vietnamci ji rádi jí k snídani anebo k odpolední svačině či k večeři. Nejlépe chutná s trochou chilli, limetkou či octem a čerstvými bylinkami. Ve Vietnamu vždy dodatečné přísady dostanete k phở, takže si ji můžete dochutit podle sebe.

Suroviny:

  • 500g hovězích morkových kostí
  • 200g hovězích ocasních kostí
  • 500g hovězího masa – hodí se bůček, bok anebo i kližka
  • 1000g rýžových nudlí (Bánh phở thái) nebo 400g dehydratovaných rýžových nudlí (Bánh phở khô)
  • 1 cibule
  • 2-3 hvězdičky badyánu
  • 1 skořice (kůra)
  • 1 kardamom
  • 1 velký kus čerstvého zázvoru
  • 3 litry vody
  • Cukr
  • Sůl
  • Glutaman sodný

K dochucení můžete použít:

  • vietnamskou rybí omáčku (Nước mắm)
  • chilli omáčku  resp. chilli papričky (Ớt tươi)
  • Jarní cibulku
  • Koriandr
  • Máta vodní (Húng Láng)
  • Culantro neboli mexický koriandr (Mùi tàu)
  • citron, limetku
  • ocet

Příprava

Nejdříve rozbijeme nějakým vhodným nástrojem kosti (nejlépe kladivem) na malé kousky. Poté je dobře propláchneme, abychom drobné štěpiny, které rozbitím vzniknou nemuseli při jídle plivat ven.

Rozmačkaný kardamom, skořici, badyán, zázvor a cibule opékáme na ohni. Poté vše dáme do hrnce s vodou. Vaříme poodkryté na mírném ohni přibližně hodinu.

Až uvidíme, že je tuk z kostí na povrchu pěkně vyvařený, tak vezmeme maso, dobře ho propláchneme a vložíme do hrnce. Vývar dochucujeme solí, cukrem, glutamanem sodným (doporučený poměr 1:1:1) Vaříme na mírném ohni dokud není úplně křehké. Když jsme si jisti, tak ho vytáhneme z hrnce ven, počkáme až trochu zchladne a nakrájíme ho na velmi tenké plátky.

Nakonec propláchneme čerstvé bylinky a vše si připravíme na stůl. Rýžové nudle přelijeme vařící vodou popřípadě povaříme a vložíme do misek, plátky masa položíme na nudle, ozdobíme nakrájenými bylinkami a jarní cibulkou a můžeme zalít horkým vývarem.

K dochucení je vhodné použít glutaman sodný , rybí omáčku, citron, chilli anebo ocet.

Phở se středně uvařeným hovězím masem

Phở bò tái je vietnamská polévka se středně uvařeným hovězím masem. Připravuje se velmi podobně jako phở bò chín , s tím rozdílem, že maso úplně nedovaříme a je tedy uvnitř lehce krvavé anglicky „rare“. V našem překladu to znamená přibližně toto:

Saignant
neboli rare je upečený steak, který je na povrchu hnědý, pod povrchem růžový, ale vnitřek masa je ještě syrový a krvavý. Prstem můžeme zmáčknout jenom prostředek steaku, všude jinde je opečené maso pevnější.

Suroviny:

  • 1000g hovězích morkových kostí
  • 200g hovězích ocasních kostí
  • 200g hovězího masa – hodí se jakékoliv, které lze dobře nakrájet na plátky, například svíčková nebo hrudí a další
  • 1000g rýžových nudlí (Bánh phở thái) nebo 400g dehydratovaných rýžových nudlí (Bánh phở khô)
  • 1 cibule
  • 2-3 hvězdičky badyánu
  • 1 skořice (kůra)
  • 1 kardamom
  • 1 velký kus čerstvého zázvoru
  • 3 litry vody
  • Cukr
  • Sůl
  • Glutaman sodný

K dochucení můžete použít:

  • vietnamskou rybí omáčku (Nước mắm)
  • chilli omáčku  resp. chilli papričky (Ớt tươi)
  • Jarní cibulku
  • Koriandr
  • Máta vodní (Húng Láng)
  • Culantro neboli mexický koriandr (Mùi tàu)
  • citron, limetku
  • ocet

Příprava

Vývar připravíme stejným způsobem jako pro phở bò chín. Tak tedy. Nejdříve rozbijeme nějakým vhodným nástrojem kosti (nejlépe kladivem) na malé kousky. Poté je dobře propláchneme, abychom drobné štěpiny, které rozbitím vzniknou nemuseli při jídle plivat ven.

Rozmačkaný kardamom, skořici, badyán, zázvor a cibule opékáme na ohni. Poté vše dáme do hrnce s vodou. Vaříme poodkryté na mírném ohni přibližně hodinu. Vývar dochucujeme solí, cukrem, glutamanem sodným (doporučený poměr 1:1:1).

Maso nakrájíme na velmi tenké plátky, přelijeme horkou vodou.

Nudle přelijeme horkou vodou, popřípadě povaříme, počkáme až změknou a vodu slijeme. Vložíme do misky, nedovařené nakrájené maso poklademe na ně a vše dozdobíme nakrájené cibulí, bylinkami, nadrobno nakrájený čerstvý zázvor a vše přelijeme horkým vývarem.

K dochucení je vhodné použít glutaman sodný, rybí omáčku, citron, chilli anebo ocet.