Jak správně uvařit jasmínovou rýži

Jasmínová rýže- příprava v obyčejném hrnci

Rýži propláchneme ve vlažné vodě pouze jednou, necháme vody odkapat, pak nasypeme přímo do hrnce s vařící vodou (poměr: 1 odměrka rýže/1,5 odměrky vody nebo vodu necháme zhruba 1-1,5cm nad rýži), vaříme ve varu na mírném ohni 5-7 minut, a pak do trouby vyhřáté na  170°C-200°C, pod pokličkou, dáme na 15-20 minut. Před podáním rýži důkladně promícháme.

Náš tip: Správně vařená jasmínová rýže  je trochu lepkavá. Jestli máte rádi sypkou, uberte vody nebo přebytečnou vodu slijte !

 

Návod k vaření v hrnci na vaření rýže :

  1. Vysypte 3 šálky rýže ( porce pro rodinu se 4 lidí)  do nádobí vyjmutého z hrnce na vaření rýže.
  2. Rýži propláchněte jen jednou .
  3. Do nádobí přidejte 3,6 šálků pitné vody ( 1,2 šálků vody za 1 šálek rýže).
  4. Umístěte nádobí s rýží zpátky do hrnce na vaření rýže, uzavřete víčko a zapněte hrnec. Po dobu vaření nezvedejte víčko ani nezamíchejte s rýží.
  5. Až bude rýže  uvařená, rýži promíchejte plastovou lžící, poté dopřejte rýže dojít jestě 5 minut a naservíruje horkou.