Vivacomex - e-shop  |  Zajímavosti

Thajská jasmínová rýže

Jasmínová rýže si pomalu, ale jistě dere svoji cestu na české stoly. Je totiž výborná. Její zrníčka jsou středně velká, dlouhá, a mají obyčejně žlutohnědou či běložlutou barvu.

Kde je její domovina?

Používá se nejčastěji v čínské či thajské kuchyni a v Thajsku se také pěstuje, hlavně na severu, kde jsou výjimečné vlastnosti půdy v kombinaci se subtropickým klimatem. To dává vzniknout jedinečnému jasmínovému aroma této rýže.

Co s ní v kuchyni?

Tato rýže je velmi podobná svojí chutí i vůní basmati rýži, ale má na rozdíl od ní trochu lepivou strukturu. Proto se hodí do klasických vařených rizot či na nákypy. Lze ji připravovat i jako přílohovou rýži, pokud vám nevadí, že není sypká. Výborná je v kombinaci s masem, krevetami či ve sladkých úpravách, protože její chuť je velmi jemná, nevtíravá.

Vyzkoušejte třeba smaženou jasmínovou rýži. Stačí vám i zbytek rýže z druhého dne, osmažíte na oleji cibulku, přihodíte rýži a dáte tam jedno vajíčko. Necháte ztuhnout a promícháte. Obměny jsou různé, přihodit můžete zeleninu či maso.

Nebo ji vařte se špenátem jako rizoto, vznikne báječná pochoutka.

Není to jasmínová příchuť

Někdy by se mohlo zdát, že jasmínová rýže je ovoněná jasmínovou vůní či jinak upravená. Není to pravda. Při vaření voní po jasmínových květech, ale to je zcela přirozená vůně zrníček. Podobně voní i rýže basmati a někomu to ani nemusí připadat jako jasmín, ale třeba jako vůně zralého obilí či ovsa.

Snižuje cholesterol

Každá rýže obsahuje hodně škrobů a hodnotných vitamínů a minerálů. U této thajské dobroty je navíc prokázán vliv na snižování cholesterolu v krvi.

Phở - nejznámější vietnamské polévky

Phở - vietnamské nudlové polévky jsou základní pilířem vietnamské kuchyně. Liší se od sebe použitými ingrediencemi, vůněmi i chutí. Jedno ale mají všechny společné. Servírují se s rýžovými nudlemi a obsahují silný vývar. V misce si je můžete dochutit různými omáčkami či čerstvou zeleninou a bylinkami. Ve Vietnamu jsou velmi oblíbené a Vietnamci je jí téměř každý den.

Kuřecí phở s rýžovými nudlemi

Phở gà či chcete-li vietnamská kuřecí polévka je jedním z nejznámějších vietnamských jídel. Je oblíbená zejména v severní části Vietnamu. V jižněji položených oblastech ji samozřejmě najdete také, ale není tam rozšířena tak hojně. Připravuje se podobně jako ostatní phở. Pokud byste rádi poznali její nezaměnitelnou chuť, tak se budete muset vypravit do Hanoje. [...]

Phở se středně uvařeným hovězím masem

Phở bò tái je vietnamská polévka se středně uvařeným hovězím masem. Připravuje se velmi podobně jako phở bò chín, s tím rozdílem, že maso úplně nedovaříme a je tedy uvnitř lehce krvavé anglicky „rare“. V našem překladu to znamená přibližně toto:

Saignant neboli rare je upečený steak, který je na povrchu hnědý, pod povrchem růžový, ale vnitřek masa je ještě syrový a krvavý.

Phở s vařeným hovězím masem

Hovězí phở neboli vietnamská nudlová polévka s vařeným hovězím masem je jedna ze známých phở, kterou můžete ve Vietnamu ochutnat či se ji pokusit uvařit sami doma. Ve Vietnamu je oblíbenější na jihu a často je dochucována různými přísadami. Patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji připravovaná jídla – společně s kuřecí polévkou. Vietnamci ji rádi jí [...]

Vietnamská kuřecí polévka

Vietnamská kuřecí polévka

Vietnamská nudlová polévka s vařeným hovězím masem

Vietnamská nudlová polévka s vařeným hovězím masem

Vietnamská polévka se středně uvařeným hovězím masem

Vietnamská polévka se středně uvařeným hovězím masem

Badyán

Badyán

Kardamom

Kardamom

Skořice

Skořice

Culantro

Culantro

Máta vodní

Máta vodní

Koriandr

Koriandr

Sojové kličky

Sojové kličky

Dehydratované rýžové nudle

Dehydratované rýžové nudle

Jak snadno ovládat jídelní hůlky